0877 553 643

Външна топлоизолация на къща  >  Външна топлоизолация на къща

   Правенето на вътрешна или външна топлоизолация на къща е една от най-често практикуваните дейности в сферата на строителството. Добре изпълнената и едновременно с това правилно оразмерена топлоизолация в значителна степен намалява разходите за отопление на дома. Освен това чрез нея се подобрява многократно комфортът и уютът. С топлоизолирането обаче се решава и друг характерен проблем за жилищата, които не са добре отоплени. Той е образуването на конденз, който по своята същност представлява явление, при което водните пари във въздуха се отлагат под формата на вода. Това става когато се охладят до определена температура, наречена точка на оросяване. Практически в едно неизолирано жилище конденз най-често се получава по вътрешната повърхност на външните стени и стъклопакетите. Наличието на влага по стени пък създава благоприятни условия за образуването и развитието на различни по вид плесени. Те са особено вредни, защото след като изсъхнат се вдишват заедно с въздуха. Поставянето на външна изолация повишава температурата на стената.

Онлайн запитване

   Също така при нормална влажност в жилището образувалият се конденз намалява или дори напълно спира. Макар че топло изолирането се прави основно с цел драстичното намаляване на топлинните загуби, тя има и благоприятен шумоизолиращ ефект. Също така запазва в значителна степен жилището по-прохладно в разгара на летния сезон, когато температурите на въздуха рязко се повишават. При къщата изолацията е един изключително добър начин за оформяне на красива и функционална сграда. За тази цел освен външна, също така се прави и фасадна изолация. Съществуват различни мнения относно това къде точно трябва да се топло изолира. Вътрешната изолация има предимствата, че струва по-евтино и освен това се изработва сравнително лесно. Недостатъците обаче са сравнително повече – на първо място тя намалява обема на жилището. Също така проблемът с конденза не се решава, а той просто се премества отзад – между изолацията и стената. С течение на времето изолационното платно се пропива с вода и пробива през фугите между отделните платна. Единственото правилно място на изолацията е отвън, защото това е непосредствено до най-студения участък. Външна изолация на къща подобрява температурната крива на стената, което е допълнителна гаранция за нейната дълготрайност. Също така дълготрайността е свидетелство за добре свършена работа.


     По принцип изолация е необходима на онези места, където се губи топлина и се образува конденз. По правило това са външните стени. За да се изолира ефективно дадено жилище обаче, е необходимо да се оценят всички отделни елементи. В тях влизат стени, прозорци, тавани и подове. Препоръчително е да се направи изолация не само на една, а на всички външни стени. Освен от външните стени топлина често изтича и от пода – студените подове с теракот и камък не са качествен изолатор. Външна изолация на къща, направена възможно най-бързо, със сигурност решава проблемите, свързани със загубата на топлина и образуването на конденз. По този начин домът е надеждно защитен и от шума, който непрекъснато долита от уличното движение и често нарушава спокойния сън и почивка. По отношение на това колко отнема направата на външното топло изолиране, времето винаги е различно. Ако обаче времето позволява да се работи, специалистите приключват сравнително бързо.